PIERNICZKI ORKISZOWE bez grama chemii – przepis na przepyszne i zdrowe świąteczne pierniki
Kiedy 11 lat temu, razem z Karolem, postanowiliśmy mocno ograniczyć chemię w naszym jadłospisie, z uporem maniaka zaczęliśmy przeglądać składy produktów, które wkładamy do koszyka podczas robienia zakupów.
Co i rusz łapaliśmy się za głowę!
Nie do wiary, ile wszelkiego rodzaju ulepszaczy znajduje się w produktach, które spożywamy na co dzień, które spożywają nasze (czyli Wasze, jako że my ich nie posiadamy) dzieci!
To był t e n moment, kiedy to zupełnym przypadkiem trafiliśmy na przepis na orkiszowe pierniczki świąteczne i z pełną odpowiedzialnością, po tych kilkunastu latach, mogę stwierdzić, że zmienił wszystko i nadał nowej jakości świątecznemu okresowi.
Od tej pory, nie tylko my, ale i cała nasza rodzina (pozdrawiam szczególnie moje tatę, największego miłośnika tych smakowitości), czeka na pierniczki, które są nie tylko najpyszniejsze na świecie, miękkie, a przy tym chrupiące, ale i GOTOWE DO JEDZENIA OD RAZU!
A gdyby tego było mało, są po prostu zdrowe i nie zawierają ani grama chemii.
Co roku, w grudniu, przeznaczamy jeden weekend na produkcję pierniczków.
Włączamy świąteczną muzykę i przystępujemy do dzieła. Następnie pakujemy je w świąteczne pudełeczka, przewiązujemy wstążką, by następnie sprezentować je naszym bliskim 🙂
Nie zapominamy również o sobie, wiadomo 🙂
Jestem pewna, że je pokochacie.
A niech o ich wyjątkowości świadczy fakt, że każdego roku oznaczacie mnie w relacjach na Instagramie i wracacie do tego przepisu. Zawsze jest mi przemiło, kiedy widzę, jak Wam smakują.
Tak więc, życzę smacznego i podaję przepis.
* * *
PIERNICZKI ORKISZOWE
(łatwe, porcja na ok. 20 sztuk)
Składniki:
200 g masła
130 g nierafinowanego cukru
1/2 kg jasnej mąki orkiszowej
5 żółtek jaj kurzych (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
150 g miodu
3 łyżeczki (lub więcej) domowej lub gotowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*
Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.
Cukier zemleć w młynku do kawy.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,4 – 0,5 cm i wykrawać pierniczki.
W każdym zrobić otworek na wstążkę (słomką lub wykałaczką).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez 9-10 min.
Po wystudzeniu ozdobić lukrem (opcjonalnie).
LUKIER 1
(łatwe)
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka wody
*
Składniki dokładnie wymieszać.
Jeśli lukier zacznie zastygać, należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki, dodać więcej cukru.
LUKIER 2
(łatwe)
1 białko jaja kurzego (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
1 szklanka cukru pudru
*
Jajko przed rozbiciem umyć lub sparzyć wrzątkiem. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.
Jeżeli lukier zacznie zastygać, należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki, dodać więcej cukru.
Taki lukier jest śnieżnobiały i pięknie się prezentuje jako dekoracja pierniczków. Jednak spożycie lukru po dłuższym czasie od jego przygotowania ze względu na obecność surowego białka, może być niebezpieczne dla zdrowia.
* * *
Przepisy pochodzą z książki autorstwa Julity Bator, „Święta bez chemii”.
*
Blog LADYMARGOT.PL po raz piąty z rzędu znalazł się w corocznym rankingu 100 NAJPOPULARNIEJSZYCH POLSKICH BLOGÓW, publikowanym przez SEE BLOGGERS

Zrobię na pewno 🙂 kroci mnie żeby upiec je jutro 🙂 ale mam pytanie. Czy musi być cukier? Nie można zwiększyć ilości miodu?
My również co roku pieczemy pierniczki przy dźwiękach świątecznych przebojów, to nawet jedno z zadań w kalendarzu adwentowym 😊
Teraz co prawda ograniczamy się tylko do pierniczków, ale pamiętam czasy, kiedy piekliśmy po kilkanaście rodzajów świątecznych ciasteczek. Na Śląsku cieszyńskim to wielka tradycja, pieczenie zaczyna się jeszcze w listopadzie, a ciasteczek jest co najmniej kilkanaście rodzajów. Pyszności 😋
Chętnie spróbuję : )
Będziemy piekli.
Wyglądają na pyszne. Chyba się skuszę 🤤
W tym roku wypróbuję ten przepis podczas pieczenia pierniczków zarówno ze swoim synkiem,jak i z moimi dziećmi w przedszkolu. Będzie zdrowo , pysznie i świątecznie. Dzięki Kochana 😘
Zapach grudnia 🙂 co roku zawożę pierniki do rodziców i do teściowej 🙂 ogólnie jedziemy tak załadowani, że szkoda gadać:D
Każdy ma swoje przedświąteczne rytuały, do naszych napewno należy pieczenie PIERNICZKÓW! Chętnie zmodyfikuje mój przepis żeby wypróbować coś nowego!
Dzięki Małgosiu, na pewno wypróbujemy i my 🙂
Pieczenie pierniczków to taki must have w grudniu 🙂 Kocham ten zwyczaj ! razem z Córkami ubieramy fartuszki, puszczamy sobie Kolędy i wspólnie spędzamy ten wyjątkowy czas przygotowań do Świat, śpiewając i ozdabiając nasze nieidealne pierniczki, ale zawsze najsmaczniejsze, bo przygotowywane z sercem 🙂
My zazwyczaj robiąc piernik staropolski z niego robimy pierniczki, ale w tym roku nie nastawiałam ciasta to zrobię z „waszego” przepisu. Dziękuję 🙂
Daaaawno nie piekłam pierniczków na Święta. To jest chyba dobry przepis, żeby nadrobić zaległości 😍
Dzień dobry, Mam na imię Milena i jestem PIERNICZKOWYM ŚWIREM. W dodatku chorobą zaraziłam już trójkę swoich dzieci. Robimy pierniczki z każdego złapanego w sieci przepisu. Już zrobiłam screen Twojej listy składników – wkrótce wypróbujemy!
Piernikowo pozdrawiamy (mamy listopad, a my już 2 razy „pierniczyliśmy”).
Jak ja się cieszę,że już grudzień ❤️ Już można na legalu😉piec pierniczki🥰W tym roku spróbuję i tych.
Powiem szczerze, że pozytywnie zazdroszczę wszystkim, którzy lubią pichcenie i mają ochotę na takie wypieki. Ja nie znoszę kuchni, lubię jeść, ale piec i gotować już nie bardzo. Wiem popatrzę sobie na zdjęcie, to mi będzie musiało wystarczyć 😀