PIERNICZKI ORKISZOWE bez grama chemii – przepis na przepyszne i zdrowe świąteczne pierniki

PIERNICZKI ORKISZOWE bez grama chemii – przepis na przepyszne i zdrowe świąteczne pierniki

 

Kiedy 11 lat temu, razem z Karolem, postanowiliśmy mocno ograniczyć chemię w naszym jadłospisie, z uporem maniaka zaczęliśmy przeglądać składy produktów, które wkładamy do koszyka podczas robienia zakupów.

Co i rusz łapaliśmy się za głowę!

Nie do wiary, ile wszelkiego rodzaju ulepszaczy znajduje się w produktach, które spożywamy na co dzień, które spożywają nasze (czyli Wasze, jako że my ich nie posiadamy) dzieci!

To był  t e n  moment, kiedy to zupełnym przypadkiem trafiliśmy na przepis na orkiszowe pierniczki świąteczne i z pełną odpowiedzialnością, po tych kilkunastu latach, mogę stwierdzić, że zmienił wszystko i nadał nowej jakości świątecznemu okresowi.

Od tej pory, nie tylko my, ale i cała nasza rodzina (pozdrawiam szczególnie moje tatę, największego miłośnika tych smakowitości), czeka na pierniczki, które są nie tylko najpyszniejsze na świecie, miękkie, a przy tym chrupiące, ale i GOTOWE DO JEDZENIA OD RAZU!

A gdyby tego było mało, są po prostu zdrowe i nie zawierają ani grama chemii.

Co roku, w grudniu, przeznaczamy jeden weekend na produkcję pierniczków.
Włączamy świąteczną muzykę i przystępujemy do dzieła. Następnie pakujemy je w świąteczne pudełeczka, przewiązujemy wstążką, by następnie sprezentować je naszym bliskim 🙂

Nie zapominamy również o sobie, wiadomo 🙂

 

Jestem pewna, że je pokochacie.
A niech o ich wyjątkowości świadczy fakt, że każdego roku oznaczacie mnie w relacjach na Instagramie i wracacie do tego przepisu. Zawsze jest mi przemiło, kiedy widzę, jak Wam smakują.

 

Tak więc, życzę smacznego i podaję przepis.

 

 

* * *

 

 

PIERNICZKI ORKISZOWE
(łatwe, porcja na ok. 20 sztuk)

 

Składniki:

200 g masła
130 g nierafinowanego cukru
1/2 kg jasnej mąki orkiszowej
5 żółtek jaj kurzych (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
150 g miodu
3 łyżeczki (lub więcej) domowej lub gotowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*

Wyjąć masło z lodówki, aby zmiękło.

Cukier zemleć w młynku do kawy.

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,4 – 0,5 cm i wykrawać pierniczki.

W każdym zrobić otworek na wstążkę (słomką lub wykałaczką).

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez 9-10 min.

Po wystudzeniu ozdobić lukrem (opcjonalnie).

 

 

LUKIER 1
(łatwe)

 

6 łyżek cukru pudru
1 łyżka wody

*

Składniki dokładnie wymieszać.

Jeśli lukier zacznie zastygać, należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki, dodać więcej cukru.

 

 

LUKIER 2
(łatwe)

 

1 białko jaja kurzego (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
1 szklanka cukru pudru

*

Jajko przed rozbiciem umyć lub sparzyć wrzątkiem. Składniki dokładnie wymieszać łyżką.

Jeżeli lukier zacznie zastygać, należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest za rzadki, dodać więcej cukru.

Taki lukier jest śnieżnobiały i pięknie się prezentuje jako dekoracja pierniczków. Jednak spożycie lukru po dłuższym czasie od jego przygotowania ze względu na obecność surowego białka, może być niebezpieczne dla zdrowia.

 

* * *

Przepisy pochodzą z książki autorstwa Julity Bator, „Święta bez chemii”.

 

 

 

*

Blog LADYMARGOT.PL po raz piąty z rzędu znalazł się w corocznym rankingu 100 NAJPOPULARNIEJSZYCH POLSKICH BLOGÓW, publikowanym przez SEE BLOGGERS

See Bloggers Ranking
Udostępnij:
To moje miejsce w sieci, mój wirtualny dom przepełniony wszystkim, co kocham. Mam nadzieję, że poczujesz się tu jak u siebie, znajdziesz masę inspiracji, odnajdziesz spokój i niepowtarzalny klimat. I zostaniesz ze mną na dłużej.Rozgość się :)Ściskam, M.

Odpowiedzi (15)

  • Zrobię na pewno 🙂 kroci mnie żeby upiec je jutro 🙂 ale mam pytanie. Czy musi być cukier? Nie można zwiększyć ilości miodu?

    Magda
    Odpowiedz
  • My również co roku pieczemy pierniczki przy dźwiękach świątecznych przebojów, to nawet jedno z zadań w kalendarzu adwentowym 😊
    Teraz co prawda ograniczamy się tylko do pierniczków, ale pamiętam czasy, kiedy piekliśmy po kilkanaście rodzajów świątecznych ciasteczek. Na Śląsku cieszyńskim to wielka tradycja, pieczenie zaczyna się jeszcze w listopadzie, a ciasteczek jest co najmniej kilkanaście rodzajów. Pyszności 😋

    Gabi
    Odpowiedz
    • Chętnie spróbuję : )

      Katrindz
      Odpowiedz
      • Będziemy piekli.

        Justyna_czytambolubie
        Odpowiedz
  • Wyglądają na pyszne. Chyba się skuszę 🤤

    Ronia_bam
    Odpowiedz
  • W tym roku wypróbuję ten przepis podczas pieczenia pierniczków zarówno ze swoim synkiem,jak i z moimi dziećmi w przedszkolu. Będzie zdrowo , pysznie i świątecznie. Dzięki Kochana 😘

    Żaneta K.
    Odpowiedz
    • Zapach grudnia 🙂 co roku zawożę pierniki do rodziców i do teściowej 🙂 ogólnie jedziemy tak załadowani, że szkoda gadać:D

      Glazeczka
      Odpowiedz
  • Każdy ma swoje przedświąteczne rytuały, do naszych napewno należy pieczenie PIERNICZKÓW! Chętnie zmodyfikuje mój przepis żeby wypróbować coś nowego!

    Weronika Gilewska
    Odpowiedz
  • Dzięki Małgosiu, na pewno wypróbujemy i my 🙂

    Aga
    Odpowiedz
  • Pieczenie pierniczków to taki must have w grudniu 🙂 Kocham ten zwyczaj ! razem z Córkami ubieramy fartuszki, puszczamy sobie Kolędy i wspólnie spędzamy ten wyjątkowy czas przygotowań do Świat, śpiewając i ozdabiając nasze nieidealne pierniczki, ale zawsze najsmaczniejsze, bo przygotowywane z sercem 🙂

    Aga_Wrzesińska
    Odpowiedz
  • My zazwyczaj robiąc piernik staropolski z niego robimy pierniczki, ale w tym roku nie nastawiałam ciasta to zrobię z „waszego” przepisu. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  • Daaaawno nie piekłam pierniczków na Święta. To jest chyba dobry przepis, żeby nadrobić zaległości 😍

    Odpowiedz
  • Dzień dobry, Mam na imię Milena i jestem PIERNICZKOWYM ŚWIREM. W dodatku chorobą zaraziłam już trójkę swoich dzieci. Robimy pierniczki z każdego złapanego w sieci przepisu. Już zrobiłam screen Twojej listy składników – wkrótce wypróbujemy!
    Piernikowo pozdrawiamy (mamy listopad, a my już 2 razy „pierniczyliśmy”).

    Odpowiedz
  • Jak ja się cieszę,że już grudzień ❤️ Już można na legalu😉piec pierniczki🥰W tym roku spróbuję i tych.

    Joanna_czytelniczka
    Odpowiedz
  • Powiem szczerze, że pozytywnie zazdroszczę wszystkim, którzy lubią pichcenie i mają ochotę na takie wypieki. Ja nie znoszę kuchni, lubię jeść, ale piec i gotować już nie bardzo. Wiem popatrzę sobie na zdjęcie, to mi będzie musiało wystarczyć 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zacznij pisać i kliknij Enter, aby wyszukać

Shopping Cart